Tilbage til Online forløb

Online forløb

Vælg et forløb

Kan du designe en stol?


Hver dag bevæger vi os i forskellige rum, og næsten hver gang vi kommer ind i et rum, søger vi noget at sidde i eller på. Derfor bliver stolen ofte det centrale i det rum, vi træder ind i.

 

I Danmark har vi flere kendte møbeldesignere, der bl.a. er berømte for deres stole. Vi kan fx nævne Børge Mogensen, H. J. Wegner og Arne Jacobsen, der har designet ”Ægget”.

 

Møbenkæden IKEA, der kommer fra vores naboland Sverige, vægter at lave billige hverdagsmøbler.

 

Om dette forløb

Du skal starte med 3 opgaver, som du kan løse ved computeren, og efterfølgende skal du arbejde i værkstedet med at lave en prototype i et passende målestoksforhold af den stol, du helt selv har designet.

Du skal arbejde med opgaverne i rækkefølge. Du skal bruge nogle papirer til opgaverne. Dem kan du få af din lærer.

Du skal lære:

  • Hvilke overvejelser du skal gøre dig, når du skal opfinde noget.

  • At anvende begreberne målgruppe og produktudvikling.

  • At fremstille en prototype.

Opgave 1 – Inspirationsvideoer

Stole kan se ud på tusindvis af måder. Inden du skal i gang med at designe din ide til en stol, skal du se nogle af de her videoer som inspiration.

De to første videoer viser to meget forskellige måder at fremstille en stol på. På den første video fremstilles en stol udelukkende af pap, og på den anden video fremstilles stolen på en fabrik.

Eller du kan se de her to videoer:

 

Opgave 2 – Produktvurdering

Når du har set nogle af de små inspirationsfilm, kan du selv prøve at google billeder af forskellige stole, som du finder interessante.

Søg fx på “Funny chair, chair design, møbeldesign, stole for børn, children’s chairs…”

Du skal blive klogere på, hvad en god stol er for dig, og hvilke kvaliteter stolen skal have, for at du vil bruge den i din hverdag.

 

Du skal vurdere stole, som andre har designet, for at finde ud af, hvilke kvaliteter du synes om ved en stol. Du skal læse om den stol, du har valgt og udfylde produktevalueringen for at vurdere stolens målgruppe, fordele og ulemper. Bagefter skal du fortælle en klassekammerat om den stol, du har vurderet.

 

Fremgangsmåde:

– Du skal selv finde en-to forskellige stole på nettet, som du vil vurdere.

– Du skal udfylde papiret ”Produktudvikling”.

– Du kan fx bruge de her hjemmesider:

 

IKEA stole

Lænestole på klassisk.dk

Forskellige Fatboys…

Opgave 3 – Design en stol

Nu har du vurderet, hvilket gode og dårlige kvaliteter, forskellige stole kan have – så du er forhåbentlig blevet klogere på området og klar til at designe din egen stol!

 

Du skal med at overveje de punkter, som er beskrevet på elevarket ”Målgruppe og funktion”.

 

Når du har overvejet alt dette, skal du arbejde videre med din ide. Fortæl om din ide til din makker og hør på hans/hendes evaluering af din stol.

 

Når du er færdig med dette, kan du lave flere skitser af din stol og fortælle om det til din makker.

Opgave 4 – Fremstil din stol

Du er nu færdig med at arbejde ved computeren og skal i gang i værkstedet!

Når man skal lave et nyt produkt, skal man altid begynde med at lave en prototype.

Det betyder, at du laver en model af, hvordan den færdige stol kommer til at se ud, og hvordan den skal anvendes. Du skal vælge et målestoksforhold, som stolen skal fremstilles i. Målestoksforholdet skal indgå i den færdige beskrivelse. Du skal også beskrive hvilke materialer, du ønsker, den færdige stol skal være i.

Du skal derfor nu på bedste måde fremstille en prototype af den stol, du har opfundet. Det er ikke sikkert, at du kan komme til at lave stolen i det rigtige materiale, men du kan lave en model af, hvordan din stol kommer til at se ud.

God fornøjelse!


Tilbage til Online forløb